Što ne biste trebali raditi u Rimu

Prije nego što posjetiti neki europski grad, informirajte se o osnovnim stvarima. U Beču ne kupujte vodu, u Barceloni ne jedite u Rambli, u Pragu doplatite hotel u centru.

Prvo pravilo je da ne treba bacati novčiće u sve fontane

Zlatno pravilo koje poštuju zadovoljni putnici glasi: dobro upoznati odredište na koje se putuje.

Razlog zašto se netko loše proveo može značiti da nije znao gdje putuje i što da očekuje. Čim se uplati aranžman, treba početi s planiranjem i pravljenjem spiska šta obavezno treba vidjeti.

BEČ

U Beču se ne kupuje flaširana voda, već se pije voda iz slavine. Pravi Bečani su suzdržani i kulturni ljudi i ne treba se smješkati damama u bundama, niti započinjati razgovor s muškarcima u odijelima. U Beču samo turisti nose tajice, šorceve i tenisice. Ovdje je kava uz dnevne novine ritual, a u gradskom prijevozu se ne treba švercati, jer su kontrolori nemilosrdni, a mnogi od njih govore hrvatski ili srpski.

RIM

Prvo pravilo je da ne treba bacati novčiće u sve fontane. Ali je još važnije ne čekati u redu za Koloseum, jer se ulazi s istom kartom koja se kupi na ulazu u Forum ili u Muzej. Ulaz u Vatikan je besplatan posljednje nedjelje u mjesecu, a Panteon je uvijek besplatno. Na ulici treba izbjegavati susrete s nasrtljivim prevarantima koji vam daju neki sitan poklon, a onda jure za vama da ih za to počastite.

BARCELONA

Katedrala Sagrada familija je daleko zanimljivija izvana. Unutra je gradilište za koje treba platiti 12 eura. Koliko god da ste gladni, ne biste trebali jesti u Rambli, već u Gotskom kvartu. Španjolci, u principu, ne govore engleski. U Barceloni ne treba očekivati ​​flamenko i veselu atmosferu, jer Katalonija nije Španjolska.

 

PARIZ

U Parizu je nemoguće vidjeti sve, a maksimum možete postići preciznim planiranjem i korištenjem metroa. Pariz je skup, pa nikada ne treba jesti na Montmartreu, u poznatim avenijama ili na “fensi” mjestima. Najbolja i najjeftinija hrana je na željezničkim postajama, koje su prava umjetnička djela. Čekati u redu za Eiffelov toranj je “bačen” dan, a kome je baš stalo, neka se popne uz 328 stube do prve razine, jer je odatle pogled lijep i liftom se silazi dolje. Mudri turisti ne ulaze u velike radnje, koliko god bile privlačne. Elizejskim poljima se samo prolazi, jer postoje samo zbog Amerikanaca.

PRAG

Bez razmišljanja treba doplatiti hotel u centru. Ne treba šopingirati na Venceslav trgu. Ne treba piti kavu u “Starbucksu”, niti jesti brzu hranu, jer češki restorani imaju vrlo pristupačne cijene. Na Karlov most se ne ide tijekom dana nego rano ujutro ili predvečer. Ne treba očekivati ​​mnogo od Zlatnog sata, jer je precijenjen kao atrakcija. Ne treba ljutiti gardiste u Hradčanima, jer imaju kratak fitilj. U Pragu se treba slojevito oblačiti.

Izvor:www.koznazna.comOdgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.